210 9964841

Χάκλινο Ειδώλιο Αλόγου

Αρχαία Ελλάδα
42.00
TA 000010
Απόθεμα
+
Προσθήκη στη Λίστα Αγαπημένων

Χάλκινο ειδώλιο αλόγου. Τα άλογα είναι σύμβολα δύναμης, ομορφιά, και περηφάνιας. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα άλογα στον πόλεμο και στα άρματα της μάχης, αλλά και στους Ολυμπιακούς αγώνες που ήταν απαραίτητα για τα αγωνίσματα. Αντίστοιχα ειδώλια έχουν βρεθεί σε ιερά της Γεωμετρικής περιόδου. Είχαν αναθηματικό χαρακτήρα και χρονολογούνται από τον 8ο-6ο αι. π.Χ.. Χρησίμευαν ως σημάδι πλούτου και γενικά της οικονιμικής και κοινωνικής θέσης του νεκρού. Χειροποίητο αντίγραφο σε μασίφ ορείχαλκο με φυσική πράσινη πατίνα. 

Διαστάσεις: 5 εκ. x 5,5 εκ. x 1,5 εκ.

Όλες οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης | Δείτε λεπτομέρειες

Χάλκινα ειδώλια αλόγου έχουν βρεθεί σε ιερά της Γεωμετρικής περιόδου. Είχαν αναθηματικό χαρακτήρα και χρονολογούνται από τον 9ο-7ο αι. π.Χ.. Εκτός από μέσον υπεροχής ήταν και σύμβολο κοινωνικού κύρους. Διακοσμούσαν γεωμετρικά αγγεία με σκηνές μάχης και τελετουργικών πομπών. Βάσεις αγαλμάτων, όπως κούρου στο τοίχος του Θεμιστοκλή 510π.Χ.

Αναθηματικά χάλκινα και πήλινα ειδώλια αλόγων και βοοειδών του 8ου αι. π.Χ. από την Ολυμπία. Αποτελούν χαρκτηριστικά δείγματα παλαιότερων αναθημάτων, πρόχειρα δουλεμένων, που είχαν συμβολική σημασία. Από τα ομηρικά έπη ξέρουμε ότι η κατοχή ενός ή περισσότερων αλόγων, η εκτροφή των οποίων ήταν ιδιαίτερα δαπανηρή, δηλώνει αριστοκρατική καταγωγή. Το βόδι πάλι, απαραίτητο για τις αγροτικές εργασίες και τις μεταφορές μεγάλων φορτίων, που γίνονταν με βοϊδάμαξες, είχε γίνει η βασική μονάδα μέτρησης της αξίας, ενώ τα βοοειδή ήταν τα μεγαλύτερα και ακριβότερα ζώα που οι αρχαίοι έτρωγαν και θυσίαζαν στους θεούς. Τα ομοιώματα των ζώων δηλώνουν, επομένως, τον πλούτο του αναθέτη — ή την ευχή του να τον αποκτήσει.

Βάρος:
32
Διαστάσεις (ΜxΥxΠ):
5 cm x 5,5 cm x 1,5 cm
Μικτό Βάρος:
150 γρ.
Περιλαμβάνει:
Συσκευασία Δώρου - Περιγραφή Ελληνικά & Αγγλικά
Περιοχή:
Αρχαία Ελλάδα
Υλικό:
Ορείχαλκος με πατίνα
Υποκατηγορία:
Ειδώλια
Χρονολογία:
8ος - 7ος αιώνας π.Χ.